Paarden

Onze geweldige paarden, ieder met zijn eigen bijzondere eigenaardigheid.
Het zijn onze hulpjes in de les, het zijn de leerlingen (en medewerkers) hun vrienden, en tja… wat is zo’n paardengebeuren zonder paarden?

We kunnen ze categoriseren van groot naar klein, van licht naar donker, van oud naar jong, of op alfabet? Ze zijn allemaal fantastisch!

Lizzy

Lizzy is een haflinger van ongeveer 14 jaar oud. Ze is heel braaf bij de jonge kinderen als de pony’s achter elkaar aan mogen blijven lopen. Maar als je niet in een rijtje wil rijden en je wilt zelfstandig sturen dan is ze wel wat lastiger.
Doordat ze heel lang niet zo veel heeft hoeven galopperen vindt ze dat nu ook nog wat lastig. Haar spieren zijn er niet meer aan gewend.
Lizzy kwijlt altijd heel erg. Daar kan ze niets aan doen. Haar tanden worden gecontroleerd en ze is ook gecontroleerd door de dierenarts. Wij geven haar gewoon de ruimte om lekker te kwijlen (maar liever niet over onze broek).
Lizzy mest uit zichzelf altijd keurig in de hoek van de bak, hartstikke handig met opruimen!
Met Emma als zondagsruiters oefent ze om steeds soepeler te worden en beter te kunnen galopperen. 

Melody

Melody is best wel een bijzondere kruising. Ze is namelijk een kruising tussen een shetlander en een KWPN’er (de KWPN’er was de vader, overigens). Ze gaat graag super snel, en vindt springen super leuk! Ze vindt het wel alleen leuk als ze zelf heel snel mag, ze wil liever dat de mensen altijd langzaam en rustig blijven. In het rijden maar zeker ookmet  het poetsen, het zadelen en het begeleiden.
Danny oefent als zondagsruiter met Melody zodat Melody ons wat beter gaat begrijpen en niet om alles zo gespannen hoeft te worden.

 

Murphy

Murphy is nog niet zo lang op de manege, en een hele tijd heeft ze hier gestaan zonder in de lessen te lopen. Murphy is nog jong en kon nog niet helemaal wennen aan haar lespaarden-bestaan. Telkens iemand anders op je rug dat is ook wel ingewikkeld. Er is veel met haar geoefend zodat ze een beetje beter weet wat we van haar willen maar ook dat ze beter weet hoe haar eigen lijf nou werkt. Ze is zo groot; maar dat heeft ze zelf nog niet altijd door!
Esmée traint met Murphy, en nu na de zomervakantie laten we Murphy ook weer in de lessen lopen. haar basis is goed genoeg dus nu mogen de meest gevorderde leerlingen ons helpen met haar training zodat ze ooit ons ook kan helpen met de andere lessen!

Valentijn

Valentijn is onze vast ‘voorop-pony’. Eigenlijk vindt hij het niet kunnen als er een ander paard voorop loopt, dus dan dringt hij (terecht vindt hij) voor. Er kan er maar één de leider zijn natuurlijk. Valentijn is erg energie-zuinig. Hij zal niet meer doen dan er nodig is. Maar tegelijkertijd vindt hij stilstaan echt een beetje stom. Ook met poetsen en zadelen houdt hij er erg van als de leerlingen super rustig zijn en hem de tijd geven om aan de borstel te snuffelen en aan het poetsen te wennen. Nu iedereen dat leert en weet gaat het al veel beter met hem!
Rosanne oefent met Valentijn zodat hij zowel mentaal als fysiek alle spanning wat beter kan loslaten.

Floris

Floris is onze prince charming, maar nog best wel jonge god dus hij heeft her en der nog wat grijze haren (paarden worden minder grijs als ze ouder worden, heel anders dan mensen). Hij is nog wat onzeker dus loopt graag achter de andere paarden aan, en dan vergeet hij een beetje dat zijn ruiter misschien wel een ander idee had. Met zijn allen zijn we hem aan het leren dat hij goed op zijn ruiter kan blijven letten in de les en dat hij steeds een beetje stabieler wordt in zijn lijf. Zodat hij ook controle kan houden over zijn benen als hij galoppeert. Hij speelt heel graag lekker in de paddock met Yljon.
Eline oefent als zodagsruiter met Floris zodat hij goed weet wat recht en wat krom is.

Toety

Toety is ons andere witje. Een leuke kleine merrie. Ooit wilde ze niet zo graag galopperen in de les, maar inmiddels heeft ze zelf haar turbo gevonden! We roepen dan ‘toety-power!’. Toety is erg breed in haar rug, maar ook wel weer heel kort… dat maakt het vinden van een passend zadel nogal een opgave. Gelukkig is ze heel braaf en kunnen we haar rijden met een barebackpad. Zonder beugels, hartstikke goed voor je zit! Toety vindt allerlei dingen bij haar hoofd nog erg spannend, dat was een beetje lastig als we haar met een halster uit de paddock moesten halen. Met clickertraining proberen we haar nu te leren om zelf haar halster om te doen zodat we kunnen samenwerken om haar uit de paddock te halen. Toety vindt clickertraining hartstikke leuk, dus nu proberen we haar nuttige oefeningen aan te leren.
Nora is Toety haar zondagsruiter. Nora leer Toety dat het best leuk is om op de mensen te letten en dat je heel leuk kan samenwerken.

Yljon

Yljon is onze zeer fotogenieke fjord. Hij is erg in voor een geintje, helaas kunnen wij niet altijd om zijn grappen lachen. Maar hij bedoelt het echt allemaal leuk! Yljon houdt ontzettend van spelen met Floris in de paddock en van springen en spelletjes in de lessen! Zo groot als hij lijkt, zo stoer is hij niet altijd want hij vindt onbekende geluiden echt heel eng. Zijn manen werden eerst kort gehouden zodat ze rechtop stonden. Nu laten we zijn wilde haren lekker groeien!
Juul rijdt Yljon als zondagsruiter en hij gaat zelfs mee met haar in haar opleiding tot instructeur!

Rico

Rico is een super lieve new forrest pony, die we ooit gratis hebben gekregen toen we een andere pony kochten. Hij gaat erg hard en houdt wel van springen. Alleen gebruikt hij zijn lijf daarbij niet zo goed (alsof hij vanuit zijn rug en schouders tilde in plaats van uit zijn benen zeg maar) en daar heeft hij nu best wel last van gekregen. Dus vond hij het hele rijden niet meer zo leuk, en dus loopt hij voor nu even niet in de les mee. Dan kunnen we eerst zijn lijf goed krijgen, en dan zijn hoofd zodat hij er weer zin in heeft. Hij loopt gezellig wel in de grondwerklessen mee.
Inge oefent met hem als zondagsruiter zodat hij alsmaar soepeler wordt en ietsje afslankt. Want zijn buik duwt nu zijn zadel naar voren.

Spooky

Spooky is de oudste pony op de manege, ze is al 20, maar nog lang niet moe! Ze helpt ons nog met veel plezier met de leerlingen in de lessen. Spooky heeft best lang op een ‘gewone manege’ gelopen, en ze vond al die “nieuwe ongein” van ons helemaal niet zo grappig. Dat we er af en toe naast lopen in plaats van erop. Dat we niet altijd in een rijtje rijden. Dat we niet altijd met een hoofdstel rijden maar soms ook op touwhalster. Dat je niet na exact 1 rondje galop klaar bent. Maar ook Spooky raakt overtuigd dat samenwerken veel leuker kan zijn dan altijd dezelfde rondjes lopen zonder te letten op je ruiter.

Mayday

Mayday is de grootste pony op de manege op dit moment. Ze is bijna een paard. Maar een echte vriendelijke reus. Ze is heel smal en soms wat instabiel zowel in haar lijf als in haar hoofd. Ze vindt namelijk heel veel heel spannend.
Bijvoorbeeld over balkjes lopen, dat vindt ze ingewikkeld en dan wordt ze heel onzeker. We gebruiken haar dus ook niet voor de springlessen of de schriktrainingen. Ze vindt het moeilijk om vrienden te maken in de groep paarden, ze vindt de andere paarden snel te druk. Ze wil wel graag vrienden met ons mensen zijn, maar ook wij zijn vaak best druk. Als je rustig je tijd neemt bij haar dan werkt ze heel graag mee.